Mølen - der århundrene har stått stille


Få steder oppleves fjerne tider så nærværende og dramatisk som på Mølen, den stormvaskede rullesteintangen, der det store Raet gjennom Vestfold begraves i Skagerrak. Det unike oldtidslandskapet med sine 16 storrøyser og tallrike mindre steinvoller er ikke vesentlig endret siden de siste gravminnene ble bygd her, antakelig noe før vikingtiden. Det er som om tiden har stått stille i 1200-1300 år.

Det mektige gravfeltet på Mølen er et av de høyest prioriterte i Norge, både på grunn av den store samlingen av røyser og den betagende beliggenheten ut mot havet og den vide horisonten. Bare besøket på Mølen kan være verd en historisk ekskursjon til søndre Vestfold!

De største røysene har tverrmål på opptil 35 meter, og de høystliggende av dem kan gjerne gå tilbake til ca 1500 år før Kristus. Enestående og gåtefulle er de nesten 200 små steinvollene, fordelt på seks-syv lange rekker. En 20 meter lang skipsformet steinlegning skiller seg ut fra de øvrige gravminnene her ute. Den er også den eneste som har avgitt funn, nemlig et 70-talls båtnagler omgitt av en aske som - noe usikkert - er datert til tiden like etter Kristus.


Hvem disse storslåtte minnesmerkene er reist for vil vi aldri få vite. Men ledende historikere mener at en av de såkalte Vestfoldkongene, kjent fra Snorres "Ynglingesaga", kan være gravlagt her. I skaldekvadet om Øystein Halvdansson heter det nemlig at han ble "...gravlagt i steinrøys på Raets brodd, der den iskalde Vadlastrømmen kommer til vågen..." Innenfor Mølen ligger Værvågen, der strømmen av brakkvann fra Skiensvassdraget kan være ganske sterk.