Under ufredstilstandene ute i Europa i yngre romertid og folkevandringstiden ble store folkemasser drevet ut på vandring. Ringvirkningene av denne uroen nådde også Norge, og sporene etter dem finner vi ennå oppe på enkelte utvalgte åstopper nær de gamle bosetningsområdene. Det er uhyre primitive forsvarsverk, som likevel har fått den pretensiøse betegnelsen "bygdeborger". Bygdeborden Bygdeborgåsen Røvern i Lågendalen er stupbratt nesten hele veien rundt. Men på nordsiden fins en oppgang, der bygdefolket kunne komme seg opp og i sikkerhet under fiendtlig invasjon.
Åsen fungerte som rømningssted for mennesker og husdyr og som depot for verdisaker og livsnødvendigheter, når vardebålene varslet om fiendtlige framstøt langs kysten og innover i dalene. Men det var ikke hvilken som helst ås som kunne brukes til bygdeborg. Den måtte være uinntakelig hele veien rundt, bortsett fra et avgrenset område der bygdefolket selv kunne komme opp og i sikkerhet med buskapen. Selve "borgen", som skulle stenge oppgangen for fienden, besto av en eller flere voller av stein som fundament for et bolverk av stokker, en slags palisade. Bygdeborg ved Gjonesetra i Farrisbygda
Kanskje fant det sted et blodig slag her en gang - mellom bygdefolket på oppsiden av skansen og inntrengerne nedenfor. Steinene er rester av en mur som dannet fundamentet for et bolverk av stokker og staur. Bildet er hentet fra en av de 11-12 kjente bygdeborgene i søndre Vestfold.

I dag finner vi som regel bare utrast stein etter fundamentene, tildels skjult under torv og mose. De fleste bygdeborger ligger også utilgjengelig til, men spesielt interesserte vil nok ha utbytte av å oppsøke disse eksotiske festningene - også på grunn av den flotte utsikten vi som regel har oppe på fjellplatået. I søndre Vestfold kjenner vi foreløpig til 11-12 slike oldtidsminner, alle markert med B på kartet. Få steder ligger bygdeborgene så tett, og sjansen for å oppdage nye er store. Planskisse over forsvarsverkene på åsen Røvern Planskisse over de omfattende forsvarsverkene på åsen Røvern ved Goksjø nordvest for Sandefjord sentrum. Borgen ligger dessverre avsides og vanskelig tilgjengelig, men er et spennende ekskursjonsmål for spesielt interesserte.

Angrep på bygdeborg Slik tenker tegneren Øyvind Hansen seg et angrep på en bygdeborg. Publisert i boka 'De første nordmenn'. Chr. Scibsteds Forlag 1975.
Gjengitt med tillatelse fra forlag og tegner.


Detaljert innholdsfortegnelse

To English version To Norwegian version To German version



Til gjesteboka

Utformet av: Morten Sundhaug, IT&A AS Sist oppdatert 07.01.97